Pack-Sol

Stworzenie opakowania, które może mieć kontakt z żywnością, jest procesem złożonym. Taki produkt musi zostać wykonany z certyfikowanych i przetestowanych surowców, aby odpowiednio przechować wyroby spożywcze, nie szkodząc ich walorom smakowym, estetycznym czy też świeżości. Dlatego wykorzystuje się termoformowanie.

Czym jest termoformowanie

Jest to proces technologiczny, w którym z płaskich arkuszy folii lub płyt po podgrzaniu do temperatury określonej dla danego tworzywa (za pomocą podciśnienia), wykonuje się elementy o wymaganych kształtach. W zależności od rodzaju opakowania i użytego materiału, można wyróżnić termoformowanie mechaniczne, ciśnieniowe, a także próżniowe. Jednak przed przystąpieniem do niego należy dokładnie zaprojektować kształt oraz wymiary produktu, aby uniknąć błędów. Czas trwania całego procesu zależy od wybranego surowca, czy też materiału oraz jego grubości.

W trosce o środowisko naturalne z dużym powodzeniem wykorzystuje się materiały uzyskane z recyklingu co znacznie obniża koszt opakowań plastikowych. Proces produkcyjny jest efektywny, kosztowo dostosowany zarówno dla długich serii produkcyjnych, jak i do produkcji jednostkowej i prototypowej. W technice termoformowania można produkować opakowania standardowe oraz indywidualnie zaprojektowane wzory z zastosowaniem różnorodnych materiałów, w tym również dla przemysłu elektronicznego z barierą antystatyczną i przewodzące.

Rodzaje termoformowania

Jak już wspomnieliśmy powyżej można wymienić trzy podstawowe rodzaje termoformowania:

  • mechaniczne - następuje poprzez tłoczenie głębokie, czyli zmienianie długości powierzchni przy pomocy stempla. Wykorzystuje się do tego prasy mechaniczne, w których umieszczana jest rozgrzana do nawet 170 stopni Celsjusza formatka. Pod naciskiem matrycy i stempla następuje jej odkształcenie, zgodnie z potrzebami użytkownika
  • ciśnieniowe - w tej metodzie wykorzystuje się nadciśnienie, które powoduje odpowiednią zmianę kształtu formatki. Spotyka się dwa warianty termoformowania ciśnieniowego:
    • swobodne - bez wykorzystania matrycy,
    • matrycowe - zgodnie ze swoją nazwą, w tym wariancie stosowana jest matryca.
  • próżniowe - podczas prowadzonych prac wykorzystywana jest próżnia w celu dokonania odkształcenia wybranej powierzchni. Podobnie, jak w poprzednich metodach, niezbędne jest najpierw odpowiednie podgrzanie produktu do wysokiej temperatury, aby zwiększyć jego elastyczność. Następnie przy pomocy matrycy następuje odessanie całego powietrza, tworząc próżnię. Materiał przylegając ściśle do matrycy przejmuje jej kształt.

Opakowania termoformowane są lekkie i wytrzymałe, zapewniają bezpieczeństwo delikatnym produktom, higienę oraz doskonałą ekspozycję produktów. Jednak w zależności od zastosowanej metody mogą wyróżniać się innymi parametrami. Najczęściej wykorzystuje się wyłącznie termoformowanie próżniowe, ze względu na doskonałe parametry produktu. Jednak istnieje również możliwość stosowania poszczególnych metod razem w celu osiągniecia najlepszych rezultatów.

Oprzyrządowanie

Kluczową rolę w tej metodzie posiada maszyna znana jako termoformierka - można spotkać ją zarówno w wariancie jedno-, jak i dwustacyjnym, w zależności od potrzeb produkcyjnych zakładu. Urządzenie jest wyposażone w grzałkę odpowiadającą za rozgrzanie materiału przed poddaniem go odkształceniom. Istotne jest również dobranie wzornika z odpowiedniego materiału - w przypadku produkcji seryjnej będzie to stop aluminium, a w przypadku mniejszej liczby sztuk materiał drewnopodobny.

Warianty termoformowania próżniowego

Można wyróżnić dwa podstawowe warianty termoformowania próżniowego - negatywowe oraz pozytywowe. Dobranie wariantu jest uzależnione od pożądanych parametrów technicznych i estetycznych ostatecznego produktu, w tym m.in. grubość ścianki bądź która strona będzie widoczna. Ponadto można również uwzględnić czy zostało uwzględnione wcześniej wstępne rozciąganie, czy zostało ono pominięte.

  • Pozytywowe - wykorzystujące matrycę o kształcie wypukłym:
    • z wstępnym rozciąganiem - po zastosowaniu mechanicznego rozciągnięcia można od razu przystąpić do odsysania powietrza,
    • bez wstępnego rozciągania - występuje znacznie mniejsze wyciągnięcie materiału, pojawiają się przecienienia.
  • Negatywowe - wykorzystujące matrycę o kształcie wklęsłym:
    • z wstępnym rozciąganiem - dokonywane najczęściej przy pomocy rozgrzanego stempla,
    • bez wstępnego rozciągania - dokonywany na podstawie współczynnika głębokości formowania.

Wtryskiwanie a termoformowanie

Termoformowanie i wtryskiwanie są dwiema konkurującymi ze sobą metodami formowania różnego rodzaju tworzyw sztucznych. Podstawową różnicą pomiędzy jedną techniką a drugą jest fakt, iż we wtryskiwaniu wykorzystuje się tworzywa sztuczne w postaci granulatu. Po ich rozgrzaniu materiał uplastycznia się, dzięki czemu można wtryskiwać go do formy o wybranym kształcie. Tam zastyga, tworząc kształtkę, którą można następnie przekazać do ewentualnej dalszej obróbki.

Jednak mimo faktu, iż osiągamy podobny rezultat w przypadku obu metod, wtryskiwanie jest znacznie bardziej wymagającą techniką, a przez to również droższą. Ponadto osiągnięcie kształtki o wymagających parametrach zajmuje bardzo dużo czasu i nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Same urządzenia wraz z niezbędnym oprzyrządowaniem do wtryskiwania są drogie, częściej opłacając się wyłącznie podczas produkcji seryjnej. Wymagane jest również przygotowanie formy wtryskowej, co zajmuje znacznie więcej czasu, niż w przypadku termoformowania.

Zastosowanie

Termoformowanie jest powszechnie wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, zarówno w produkcji opakowań jednorazowych, spożywczych, cukierniczych, technicznych jak i ekspozycjach reklamowych, do których wykorzystuje się nawet grube paromilimetrowe płyty. Dotyczy to również produktów wielkogabarytowych, których wykonanie jest dużo łatwiejsze przy pomocy tego procesu. Często także wykorzystuje się tę metodę podczas produkcji części maszyn i urządzeń, w szczególności ich karoserii bądź obudowy. Dzięki możliwości dopasowania dowolnego kształtu formy, technika wykorzystywana jest również podczas wykonawstwa przekładek międzyoperacyjnych i transportowych.

Efekty tego procesu można zauważyć między innymi w znajdujących się w naszej ofercie opakowaniach cukierniczych, w tym tackach, wkładach na bombonierki, czy też elementów do wzornictwa cukierniczego, a także produktach reklamowych, jak paletki ekspozycyjne, zawieszki promocyjne oraz pudełka bezbarwne. Wykonujemy je zgodnie z potrzebami naszych Klientów, odpowiednio dostosowując wszystkie parametry techniczne i estetyczne.

img15
 

PALETA TRANSPORTOWA PET

 

Zobacz więcej
img15
 

WKŁADKA FLOKOWANA

 

Zobacz więcej
img15
 

WZORNICTWO CUKIERNICZE

 

Zobacz więcej
img15
 

PALETKA EKSPOZYCYJNA

 

Zobacz więcej
img15
 

OPAKOWANIE ZGRZEWANE

 

Zobacz więcej
img15
 

WYTŁOCZKI NA CZEKOLADKI

 

Zobacz więcej
img15
 

BLISTER PET

 

Zobacz więcej
img15
 

KULA EKSPOZYCYJNA

 

Zobacz więcej

Pack-Sol
KONTAKT:

tel. +48 22 727-56-68
fax. +48 22 726-70-09
kom. 509 758 061 lub 509 758 062
poczta@pack-sol.pl
ADRES:

PACK - SOL s.c.
Dorota Broniowska,
Ireneusz Harasimiuk

Solec 113
05-532 Baniocha